הממצאים המוקדמים ביותר בתל דן הינם מאמצע האלף ה-5 לפנה"ס, היינו מתקופת האבן החדשה (נאוליתית קרמית). באמצע האלף ה-3 לפנה"ס- תקופת הברונזה קמה על התל עיר כנענית בשם ליש ובשם זה היא נזכרת גם בספר שופטים. השרידים החשובים מהעיר כוללים את שער העיר הכנעני שבצידה הדרום- מזרחי של העיר. השער עשוי מ-47 נדבכים של לבני בוץ ומתוארך לאמצע המאה ה-18 לפנה"ס. גובהו שבעה מטרים, רוחבו 15.45 מטר ואורכו 13.5 מטר, והוא הוקם על גבי תלולית בגובה 10 מטרים. הוא כולל פתח בצורת קשת לבנים שהשתמרה בשלמותה. שער העיר ליש הוא שער העיר השלם הקדום ביותר שהתגלה בעולם אשר נבנה מלבני אדמה, ונראה ששרד מאחר שמסיבה בלתי ידועה הוא נסתם, כוסה בעפר ושימש למעשה גרעין לסוללה שנבנתה עליו.
קראו עוד
מה עשינו בפרוייקט: ארכו מבצעת פרויקט שימור ותחזוקה שותפת של מבנה השער הכולל ייצוב הלבנים של הקשת וחזית השער, כיסוי בשכבות טיח ורשת של ליבות חשופות, מילוי חללי סדקים בהזרקות ואינטגרציה של קטעים לצורך הדגשת לבנים מקוריות.
בתהליך נעשו ניסיונות מחוץ למבנה השער של מרכיבי אדמה שונים לצורך לימוד הבנת תהליכי השימור והבלייה ובחירת חומרי הגלם המתאים ביותר לצורך ההתערבות השימורית בחזיתות המבנה ובלבנים המקוריות.
לקוח: רשות הטבע והגנים
קבלן : ארכו שימור ושיחזור